Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde Zeman o své křeslo? Mohl by být prohlášen za neschopného výkonu funkce, říká Dienstbier. A Ovčáček prská

Jiří Dienstbier /ČSSD/
Jiří Dienstbier /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Senátor a exministr Jiří Dienstbier (ČSSD) se nechal slyšet, že v případě znovuzvolení Miloše Zemana by se Parlament měl zabývat ústavní možností jeho odvolání. Jeho slova vyvolala ostré reakce zejména z blízkého okolí současného prezidenta.

Dienstbier těmito slovy reagoval na Zemanův projev o Krymu ve Štrasburku. Ruskou anexi ukrajinského Krymu, kterou prezident označil za hotovou věc, považuje Dienstbier za „nejzásadnější porušení principu mezinárodního práva".

Senátor a někdejší ministr pro lidská práva a legislativu při projednávání usnesení, ve kterém senátoři vyzvali prezidenta, aby respektoval zahraniční politiku České republiky a zásady mezinárodního práva, naznačil, že pokud bude pokračovat takové chování a výroky Zemana, mohl by být prohlášen za neschopného výkonu funkce a pravomoci hlavy státu by mohl převzít premiér.

„Není tady jenom to vystoupení, ale ještě nějaký kolorit. Například výroky na adresu kameramana ČT,“ zmínil Dienstbier jiná Zemanova slova ze Štrasburku. Na adresu kameramana České televize Zeman prohlásil: „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“

„Myslím si, že pokud to takto bude pokračovat, že zejména v případě jistého výsledku prezidentské volby nám nakonec nezbyde, než se zabývat zvyklostmi, které jsou naznačeny v článku 66 naší ústavy,“ uvedl Dienstbier před senátory.

Odkazoval tak na článek Ústavy ČR, který pojednává o odebrání prezidentské funkce v případě závažných důvodů. Doslova se v něm píše: „Nemůže-li prezident republiky svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády.“ Jaké jsou tyto závažné důvody však ústava neuvádí.

Na jeho slova zareagoval například hradní mluvčí Jiří Ovčáček.„‪Tento pán se inspiroval na ÚV KSČ v 70. letech. Místo Svobody chce Husáka,“ tvrdí Ovčáček.

A přidal se i někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Až se budou za 9 dnů hledat v Lidovém domě příčiny neúspěchu do analýzy Oty Novotného, neměl by být pan senátor se svým svěžím nápadem opomenut ... a to jsem do dneška věřil ve dvouciferný výsledek ..“ povzdechl si na sociálních sítích.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy