Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se barví do ruda? Putin je agresor, který ohrožuje naši bezpečnost, varuje Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Šéf hnutí ANO Andrej Babiš považuje protiruské sankce za neúčinné. V rozhovoru pro Hospodářské noviny také zpochybnil efekt takzvaných minských dohod o řešení rusko-ukrajinského konfliktu. To se ale vůbec nelíbí čestnému předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Babiš uznal, že Rusko je agresor, protože obsadilo Krym. „Sankce však nepřinutily Rusko, aby Krym opustilo. A minské dohody nefungují. Je otázka, co s tím dál," říká Babiš. „Andrej Babiš by dle mého očekávání nejraději zrušil sankce proti putinovskému Rusku,“ konstatoval Schwarzenberg. Zástupce TOP 09 v té souvislosti poukazuje na Babišovu minulost. „Vzhledem k tomu, že u slovenského soudu byl díky výpovědi svého řídícího důstojníka osvobozen od žaloby, že pracoval pro StB, nebudu o důvodech jeho jasně vysloveného postoje spekulovat,“ uvedl Schwarzenberg ještě předtím, než slovenský ústavní soud dnešním verdiktem zrušil pravomocné rozhodnutí, že Babiš je v archivních svazcích StB veden jako její agent neoprávněně. 

„Jeho hlavní argument je, že sankce nefungují. Sankce ale fungují a je to jedna z mála možností, jak se efektivně postavit agresorovi, který napadá své okolí a ohrožuje naši bezpečnost tak jako Vladimir Putin. Nicméně u takto velké a poměrně silné země to potřebuje svůj čas. Při mírných sankcích, které Evropa a Spojené státy na Rusko uvalily, je samozřejmě Ruská federace schopná se s tím po nějaký čas vyrovnávat. Ale ne věčně,“ myslí si někdejší šéf české diplomacie.

Poukazuje, že je třeba mít trpělivost. „Pamatujme, že sankce proti Íránu potřebovaly více než deset let, než začaly přinášet výsledky. Je to běh na dlouhou trať a nemá smysl pochybovat o jejich dopadech dříve, než uplyne alespoň jedno desetiletí. Pokud samozřejmě mezitím nenastanou změny v postoji dotyčné země. Je ale třeba, aby naši politici byli konzistentní, pevní v kramflecích a neměnili stanovisko každých pár měsíců. Při léčbě rakoviny taky nemůžeme posuzovat výsledek léčby po prvním ozařování. I tato léčba potřebuje svůj čas,“ dodal politik.

Témata:  Andrej Babiš Karel Schwarzenberg protiruské sankce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy