reklama

Přes tři čtvrtiny sociálních výdajů tvoří výdaje na důchody, které by si měly v příštím roce vyžádat 434,4 miliardy korun. Ve srovnání s letošní očekávanou sumou je to nárůst asi o 18 miliard korun. Proti roku 2014 je to nárůst o 48 miliard.

Od příštího roku se mění pravidla pro zvyšování důchodů. Důchody se budou zvyšovat buď o celou inflaci, nebo o celý index životních nákladů důchodců, a to podle toho, které číslo bude vyšší. Zohlední se také polovina růstu reálné průměrné mzdy, zatímco dosud to byla jen třetina.

O čtyři miliardy vzrostou platby státu do systému zdravotního pojištění za pojištěnce státu. Měsíční platba za jednu takovou osobu vzroste o 49 korun na 969 korun a dohromady půjde téměř o 70 miliard. O zhruba čtyři miliardy se zvýší také platby na nemocenské pojištění, což podle vlády souvisí s nárůstem mezd. Vyžádají si téměř 33 miliard korun.

Naopak výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti klesnou z očekávaných 2,24 miliardy na rovných 400 milionů korun. Jde o peníze například na rekvalifikace, veřejné prospěšné práce nebo na společenský účelná pracovní místa. Na dávky pomoci v hmotné nouzi je navrženo 8,6 miliardy korun.