Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany budou řešit prezidenta až po sněmovních volbách. Hlavně ne Zeman, shodla se pravice

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hlavní politické strany se rozhodnou, jak se postaví k volbě prezidenta, až po volbách do Sněmovny. Na zvážení, zda postaví vlastního kandidáta, nebo podpoří někoho z nezávislých, tak budou mít 17 dní.

ČSSD už dříve uvedla, že o prezidentském kandidátovi rozhodne po sněmovních volbách. Premiér Bohuslav Sobotka na konci srpna nevyloučil možnost, že strana žádného zástupce do boje o Hrad nevyšle.

"Tam už je tolik kandidátů, že lidi si určitě vyberou. U nás to budeme řešit podobně jako sociální demokracie. Počkáme a necháme našim členům možnost se vyjádřit a uvidíme, jak to dopadne," řekl o prezidentském klání předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na dotaz, zda by mohl za ANO sám kandidovat na prezidenta, neodpověděl.

"My se o tom poradíme po volbách," řekl o prezidentské volbě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Možnost, že by lidovci nominovali kandidáty na prezidenta z dřívějších let Petra Pitharta nebo Zuzanu Roithovou označil za uzavřenou kapitolu.

"My jsme se domluvili, že naši strategii k prezidentské volbě řekneme až po parlamentních volbách, to dodržíme," řekl předseda ODS Petr Fiala. "My s největší pravděpodobností blížící se jistotě nepostavíme svého kandidáta z prostého důvodu, není v našich silách vést dvě intenzivní důležité kampaně, ne že bychom neměli takové osobnosti," řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Sám na prezidenta podporuje Drahoše, další členové strany podle něj mají vlastní favority.

O postoji KSČM rozhodne výkonný výbor strany. "Teď nemohu říct nic jiného, než že se tím budeme 27. října zabývat," řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Sám o kandidatuře neuvažuje.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) udělá závěr k prezidentské volbě na celostátní konferenci, která bude po skončení lhůty pro podání kandidatury. Hnutí by si přálo, aby se prezidentem stal člověk, který zastává jeho hodnoty. "Musí to být pohled patriotistický, musí to být pohled, který se staví proti diktátu Bruselu, musí to být pohled protiimigrantský a protiislámský," řekl lídr hnutí Tomio Okamura.

Piráti také zatím kandidáta na prezidenta nemají, soustředí se na volby do Sněmovny. "Prezident by měl splňovat kritéria, aby byl reprezentativní, dokázal plnit svou formální roli, aby byl slušný, nepolarizoval společnost, nevytvářel konfliktní témata, aby byl diplomat," popsal svou představu předseda strany Ivan Bartoš.

Zelení vlastního kandidáta stavět nebudou. "Po sněmovních volbách se rozhodneme, doufejme po zveřejnění programů kandidatur, kterého z těch kandidátů, který bude mít velkou šanci Zemana porazit, podpoříme," řekl předseda strany Matěj Stropnický.

Proti Zemanovi se vymezují i další strany. "Podle nás hlava státu nemá rozdělovat společnost, nemá vnášet kontroverzní témata, nemá znejisťovat naši zahraniční politiku, nemá rehabilitovat tu nápadně, tu nenápadně komunistickou minulost," řekl Fiala. Také Kalousek Zemana kritizuje, podle něj vozí ze zahraničí "vagóny ostudy", které by si TOP 09 ráda ušetřila. Naopak Filip cítí k Zemanovi určitou blízkost.

K rozhodnutí dospělo pouze hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které podporuje bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, i když ten řekl, že o podporu politických stran neusiluje.

Témata:  prezident ČR Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy