Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory už sepsaly požadavky pro budoucí vládu, chtějí další růst minimální mzdy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Hostem dnešního pořadu Otázky Václava Moravce České televize byl mimo jiné předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odboráři podle jeho slov připravili pro budoucí vládu seznam deseti požadavků, které by měla během svého mandátu naplnit.

V srpnu vláda rozhodla, že od příštího roku se minimální mzda zvýší o 1200 korun na 12.200 Kč, tedy o 11 procent. To by mělo činit zhruba 40 procent průměrné mzdy. Ta v letošním druhém čtvrtletí činila 29.346 korun, medián pak byl 24.896 korun.

"S požadavkem ohledně minimální mzdy přijdeme na jaře příštího roku. Na Slovensku budou mít minimální mzdu od ledna 480 euro měsíčně, tedy zhruba polovinu průměrné mzdy. Náš požadavek se bude dotýkat této hranice," uvedl Středula. V ČR je nyní průměrná mzda podle něho v přepočtu asi 465 euro.

Šéf odborářů zároveň varoval před plány některých politických stran snižovat odvody na zdravotním a sociálním pojištění. "Když to začneme snižovat, tak ohrozíme zdravotnictví nebo důchody," uvedl.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj v pořadu uvedl, že zájmem zaměstnavatelů je, aby pracovalo co nejméně lidí na úrovni minimální mzdy. Zároveň podle něj ale není důvod minimální mzdu v současnosti zvyšovat.

Odboráři dále požadují, aby nově příchozím pracovníkům z ciziny byla vyplácena mzda alespoň na úrovni mediánu. Zároveň Středula dodal, že firmy odmítají zaměstnávat lidi starší 50 let. To však Rafaj odmítl. Podle něho na trhu práce totiž chybí 300.000 pracovníků a lidí ochotných pracovat je nedostatek. "Vždy přitom budeme upřednostňovat zaměstnance české," uvedl.

Témata:  minimální mzda Josef Středula platy

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy