Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie provedla kontroly v barech: Letos už objevila 152 opilých dětí

Alkohol, ilustrační foto
Alkohol, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Od začátku července do konce září se po celém Česku kontrolovaly bary, herny a restaurace. Policie přistihla 152 dětí pod vlivem alkoholu. Proti loňsku jich bylo o 243 méně.

Zkontrolováno bylo 2500 podniků a přes 9000 lidí. U provozoven bylo zjištěno 822 přestupků, s alkoholem jich souviselo 165. První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek upozornil na to, že kontroly byly předem avizované a jejich cílem byla hlavně prevence. Policisté se snažili zaměřit hlavně na podniky, kde byly problémy už dříve nebo u nichž mají od kriminalistů poznatky, že tam problémy jsou.

Podobné kontroly se v Česku konaly třetím rokem po sobě. V roce 2015 bylo odhaleno 660 dětí pod vlivem alkoholu, loni jich bylo 395.

"Je ohromující, že ta čísla klesají. To je to, co chceme," uvedl na tiskové konferenci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Statistiky ukazují, že je v Česku kolem 640.000 lidí závislých na alkoholu a až 120.000 závislých na hazardních hrách. Podle Evropské školní studie přes 95 procent českých studentů ochutnalo alkohol a každý desátý nezletilý se věnuje hazardu. Studie také tvrdí, že 86 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu ČR jako velmi snadnou.

Témata:  alkohol děti restaurace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy