Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna diskutuje o lithiu. TOP 09 chce měnit surovinovou politiku, lidovci horní zákon

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní strany před mimořádnou schůzí Sněmovny k memorandu o těžbě lithia navrhly různé kroky, jejichž společným jmenovatelem je zachování kovu pro českou výrobu. Smysluplnou debatu s konkrétním výsledkem ale zřejmě čekat nelze. Už v pátek budou volby.

Mimořádná schůze Sněmovny, svolaná na popud opoziční KSČM, začala. Poslanci museli nejprve odhlasovat, že mohou jednat v pondělí, které není standardním jednacím dnem Sněmovny. Musí ještě schválit program schůze. Při prvním hlasování bylo v náhradním jednacím sále přítomno 149 poslanců, posléze jejich počet vzrostl až ke 160. Poslanci musejí zasedat v jiné sněmovní budově než obvykle, protože hlavní jednací sál prochází rekonstrukcí.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) také poslancům představil skrutátorky, které kvůli chybějícímu hlasovacímu zařízení sčítají ručně hlasy. Už před prvním hlasováním vznikly potíže se zjišťováním počtu poslanců v sálu. Skrutátorky zahájily sčítání, protože mezitím ale někteří poslanci teprve přicházeli, musely je sečíst znovu. Hlasování se kvůli ručnímu sčítání protahují.

Budou volby, nic se teď nevyřeší

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec označil celou debatu o těžbě lithia za snahu hnutí ANO zakrývat vlastní problémy. Jde například o obvinění předsedy hnutí Andreje Babiše z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo a rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí o neoprávněném vedení Babiše v registru spolupracovníků StB.

TOP 09 navrhne Sněmovně usnesení, které by vyzývalo příští vládu k přepracování surovinové politiky. Nové zákony by podle strany měly zajistit to, že Česko bude mít dobré výnosy z těžby surovin na svém území, velká část těchto výnosů zůstane v regionech, kde se těží, a bude zajištěna co nejlepší ochrana přírody v postižených oblastech.

"Suroviny jen těžit a vyvážet, to dělají rozvojové země," řekl šéf poslaneckého klubu lidovců Jiří Mihola. KDU-ČSL chce zajistit, aby výnosy z lithia mířily do zvláštního fondu, který by posloužil pro financování důchodů, vědy a výzkumu a školství.

ANO žádné usnesení nepřipravuje, chce ale od ministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD) slyšet vysvětlení, proč bylo podepsáno memorandum s EMH. Babiš označil podpis memoranda za skandál a spojil těžební společnost s bývalým vlastníkem hnědouhelné společnosti OKD Zdeňkem Bakalou.

"Je pochopitelné, že všichni politici chtějí ve víru volební kampaně získávat laciné politické body. Je ale zároveň důležité, aby každá politická debata byla založena na faktech. Aby předešel pochybnostem, Zdeněk Bakala kategoricky odmítá, že by se jakkoli podílel na těžbě lithia v České republice. Ve firmě EMH nemá žádný podíl, ani přímo, nebo nepřímo, a není v ní ani žádným jiným způsobem angažován," sdělil ČTK mediální zástupce Bakaly Vladimír Bystrov.

ODS podpoří program schůze, kvůli níž politici přerušili svou kampaň a sjeli se z regionů, ačkoliv ji v obecné rovině kritizuje. "Představa, že vláda, jejíž mandát končí, se bude řídit usnesením, které dnes přijme Sněmovna, je scestná," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vzhledem k blízkosti voleb podle něj nelze čekat konstruktivní debatu, mezi podstatné otázky navíc podle něj patří i to, jaký by měli z těžených surovin užitek občané, rekultivace krajiny a zvýšení poplatků z vytěžených nerostů.

Odbornou debatu Kalousek ve Sněmovně nečeká kvůli tomu, že se v pátek budou konat volby. Dosavadní vystupování ČSSD a ANO k problému označil za hysterii. Bouřlivou debatu ve Sněmovně vzhledem k vrcholící volební kampani čeká i místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj by ale téma těžby lithia nemělo být zneužito ve volebním boji, ale měla by se jím vážně zabývat i budoucí Sněmovna.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky TOP 09 KDU-ČSL

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy