Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každá pátá faktura v ČR není zaplacená včas. Lidé často neplatí záměrně, spoléhají na promlčení

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Průzkum inkasní agentury EOS KSI ukázal, že v Česku není pětina faktur za koupené zboží či služby zaplacená včas. Mnoho podnikatelů neplatí záměrně a spoléhá na to, že závazky budou promlčeny.

Ve východní Evropě je neuhrazená každá čtvrtá zakázka, zatímco u západních sousedů jsou výsledky podobné těm českým, ukázal průzkum ve 3200 firmách z 16 evropských zemí.

Nejčastěji podnikatelé uvádějí jako možný důvod špatné platební morálky druhotnou platební neschopnost. Faktury tedy neplatí, protože jim dluží jejich odběratelé. Problém to je pro 70 procent českých podniků a horší situace je jen ve Španělsku (73 procent) a Rumunsku (80 procent). Naopak nejméně ohrožují nesplacené závazky klientů německé podniky (31 procent).

"Existuje nemalá část podnikatelů, kteří své závazky neplatí záměrně. Spoléhají i na to, že budou promlčeny. Tato strategie se jim částečně vyplácí. Spousta firem totiž nemá nastavený systém hlídání nesplacených faktur nebo je příliš dlouho benevolentní vůči dlužníkům," uvedl jednatel EOS KSI v ČR Vladimír Vachel.

Čím později firmy řeší pohledávky, tím menší šance podle něj na jejich vymožení mají. Těch, kteří neplatí záměrně, je podle mínění ředitelů českých firem až 35 procent. Nejméně nepoctivých zákazníků mají Švýcaři (21 procent) a Němci (26 procent). Nejhůře si vedou Rumuni a Poláci (45, res. 44 procent). Pro každou šestou evropskou firmu znamenají nezaplacené faktury riziko bankrotu.

Téměř polovina českých podniků (43 procent) nabízí klientům více než 40 dní na zaplacení jejich závazků. Na Slovensku je to až 68 procent firem, zatímco v Německu poskytuje takto dlouhou lhůtu pouze sedm procent firem.

Témata:  firmy podnikatelé dluhy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy