reklama

Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) Babiš obvinil z toho, že za svého politického působení způsobil miliardové škody. Sociální demokraté v předchozích vystoupeních kauzu kolem těžby lithia za vykonstruovanou a umělou a za útok od hnutí ANO a KSČM.

Bouřlivou diskuzi vyvolalo memorandum, které s australskou těžební firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). „To je další kšeft ČSSD," řekl šéf ANO, který Havlíčka označil za pokladníka sociální demokracie.

Podle Babiše je třeba se ptát, proč Havlíček podepsal memorandum se schránkovou firmou se sídlem na Britských Panenských ostrovech. „Lithium má zůstat v rukách českého státu. Co udělal pan ministr Havlíček, je pravý opak," uvedl a žádal ukončení memoranda. Podle Babiše dokument není platný, když licenci na průzkum zásob na Cínovci má firma Geomet. EMH ji vlastní. Babiš opět uvedl, že pokud Havlíček na dotazy neodpoví, podá trestní oznámení.

Babiš ale v souvislost s premiérem Sobotkou mluvil hned o několika kauzách a prohlásil, že premiér by už v politice neměl být. Ministerský předseda je podle něj jen loutka energetického gigantu ČEZ a „kmotra Pokorného", jímž zřejmě myslel vlivného právníka Radka Pokorného.

Sobotka naopak mluvil o tom, že se Babiš snaží zakrýt své vlastní kauzy.