Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak volby ovlivní stranické pokladny? ČSSD zřejmě přijde o miliony, pohorší si i další strany

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnou také o tom, zda a kolik peněz strany budou dostávat od státu. Tyto příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Za loňský rok strany ze státního rozpočtu dostaly podle ministerstva financí za poslanecké mandáty celkem 171 milionů korun, příští rok to bude kvůli navýšení příspěvku na mandát 180 milionů korun.

S ohledem na předpokládaný výsledek hlasování by mohli hodně získat Piráti a SPD Tomia Okamury, potíže by naopak mohla mít ČSSD vzhledem ke svému třísetmilionovému dluhu kvůli kauze Lidového domu.

ČSSD, která minulé sněmovní volby vyhrála, za loňský rok inkasovala za 50 poslanců od státu 42,75 milionu korun. Pokud by letos získala podle prognózy výzkumníků z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pouze 31 poslanců, znamenalo by to pro ni pokles na 27,9 milionu korun, tedy patnáctimilionový propad. Hnutí ANO za 47 poslanců dostalo zhruba 40 milionů korun ročně, jako favorit voleb by v případě zisku 66 poslanců pobíralo 59,4 milionu korun.

SPD by za 19 možných poslanců by získalo přes 17 milionů korun ročně. Podobně Pirátům by 16 jejich případných poslanců přineslo do stranické pokladny 14,5 milionu korun každý rok. Mírnější přilepšení může čekat také ODS, která za 16 poslanců dostala za loňský rok 13,7 milionu korun; za příští rok by v případě 20 poslanců dostala 18 milionů korun.

TOP 09 za 26 poslanců dostávala do letoška 22,2 milionu korun ročně, za jedenáctku poslanců by dostávala jen 9,9 milionu korun, tedy méně než polovinu. KDU-ČSL za 14 poslanců měla ročně 12 milionu korun, za deset poslanců by dostávala devět milionů. Bez příspěvku za mandáty se ocitne Úsvit, který dostával stejně jako lidovci příspěvky za 12 zvolených poslanců.

Ze zákona mají partaje nárok na 900.000 korun za každého poslance ročně, tento příspěvek se od ledna zvýšil z loňských 855.000 korun za zákonodárce. Navíc dostávají strany, které překročí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, desetimilionový příspěvek za obdržené hlasy. Strana, která získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane za každý hlas jednorázově 100 korun. Strany se ziskem mezi třemi a pěti procenty hlasů budou navíc mít každoroční minimálně šestimilionový příspěvek.

Témata:  politické strany Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie volby 2017

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy