reklama

„Stojíme na historickém rozcestí, podobně jako v roce 1948, kdy se komunistům s pomocí sovětských poradců z Moskvy podařilo v naší zemi na dlouhou dobu nastolit svoji diktaturu,“ upozorňuje na sociálních sítích lidovecký kandidát Hayato Okamura.

Varuje, že jedna z možných koalic, ve které by figuroval i jeho mladší bratr, by byla katastrofální. „Hrozí, že v nadcházejících volbách získají společně většinu prokremelská krajní pravice Tomiovy SPD, ,,ANO" pana Babiše a komunisté - a vytvoří pak vládní koalici, která omezí, nebo zcela demontuje naši dnešní liberální parlamentní demokracii,“ uvádí politik KDU-ČSL.

Politickou situaci v České republice považuje za mimořádně vážnou. „Každý občan, který si nepřeje tragickou budoucnost pro svoje děti a vnuky, by především měl jít k volbám - a hlasovat pro jednu z demokratických proevropských politických stran, které mají reálnou šanci překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Parlamentu,“ vzkazuje Hayato Okamura.

„V nynější tak vyhrocené situaci není podle mého názoru ospravedlnitelné hlasovat "takticky" pro stranu, která se zjevně do Sněmovny nedostane, jenom proto, aby získala ze zákona peníze za hlasy. V tomto okamžiku totiž záleží na každém mandátu, který získá některá z demokratických, proevropských stran - aby jich měly dohromady více než polovinu - a dokázaly vytvořit silnou hráz proti tvrdě dotírajícímu agresívnímu extrémismu a populismu. Jde o záchranu naší demokracie, svobody, blahobytu a bezpečnosti pro nás a naše potomky - uprostřed Evropy,“ dodává.

Před povolební spoluprací ANO, komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury už varovala voliče také ODS. „Pokud výzkumy dopadnou tak, jak některé vypadají, tak v tom mohou Andreji Babišovi pomáhat komunisté a SPD Tomia Okamury. To vnímáme jako pád na politické dno, to vnímáme jako nejvážnější ohrožení české demokracie od roku 1989," prohlásil před několika dny šéf strany Petr Fiala.