reklama

Televize do debaty pozvala představitele deseti stran, které mají největší volební potenciál, tedy ANO, ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, SPD, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených. Aby se jí mohli zúčastnit lídři ANO a sociální demokracie Andrej Babiš a Lubomír Zaorálek, kteří plánují také duel v televizi Nova, ji veřejnoprávní televize posunula na 21:30.

"Na základě průzkumů, které se několikrát v minulosti ukázaly jako zcela nevěrohodné a neprofesionální, neboť konečné výsledky voleb se od výsledků průzkumů významně lišily," stojí v oznámení podepsaném šéfem BPI Davidem Štěpánem a místopředsedou Radkem Nováčkem.

ČT podala minulý týden na BPI trestní oznámení a také podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli obsahu předvolebního klipu BPI. Video ukazuje, jak se skupina lidí převlečených za muslimy rozběhne k seniorce opírající se o chodítko a podkopne jí nohy.

Veřejnoprávní televize musí před volbami podle zákona vysílat spoty všech kandidujících stran a hnutí. BPI vadí, že televize o trestním oznámení informovala veřejnost, čímž vyvolala dojem, že se BPI může dopouštět protiprávního nebo trestného jednání.