reklama

Obětí se podle obžaloby stal Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Před soudem dnes měla vypovídat i majitelka penzionu, v němž měl být Říha v dubnu 2003 před smrtí mučen. Nedostavila se ale ani ona. Soudkyně při provádění listinných důkazů přečetla i protokol o rekognici z roku 2008. Majitelka penzionu při tomto úkonu označila na fotografii jednoho z obžalovaných, který si od ní převzal klíče k ubytování.

Obhájce Oldřich Filip ale tento postup policie zpochybnil. "Mám zásadní námitku. Forma rekognice byla nezákonná, měla se provést in natura (osobně). Můj klient byl v té době k dispozici," uvedl Filip.

Z vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky.

Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům měl podle spisu následně prohledat obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.