Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud projednává 14 let starou vraždu: Nepřišli svědci, obhájce zpochybnil postup policie

Soudy
Soudy
Foto: Pixmac

Liberec - Většina svědků v případu vraždy, která se stala před 14 lety, dnes k soudu v Liberci nepřišla. V případu jsou tři muži obžalováni z vraždy, hrozí jim až výjimečný trest. Čtvrtý obžalovaný se zpovídá z pokusu o krádež. Líčení by mělo pokračovat v pondělí.

Obětí se podle obžaloby stal Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Před soudem dnes měla vypovídat i majitelka penzionu, v němž měl být Říha v dubnu 2003 před smrtí mučen. Nedostavila se ale ani ona. Soudkyně při provádění listinných důkazů přečetla i protokol o rekognici z roku 2008. Majitelka penzionu při tomto úkonu označila na fotografii jednoho z obžalovaných, který si od ní převzal klíče k ubytování.

Obhájce Oldřich Filip ale tento postup policie zpochybnil. "Mám zásadní námitku. Forma rekognice byla nezákonná, měla se provést in natura (osobně). Můj klient byl v té době k dispozici," uvedl Filip.

Z vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku. Tam ho podle obžaloby brutálně mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky.

Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům měl podle spisu následně prohledat obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.

Témata:  vražda soudy Liberec

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy