reklama

Publicistický čtrnáctideník Monitor, který vychází s církevním schválením Arcibiskupství pražského z roku 2010, v poslední době nasadil silnou protievropské rétoriku. Svým čtenářům navíc doporučil raději volit například SPD, než standardní politické strany. A to včetně křesťanské KDU-ČSL. ve svých textech magazín kritizoval například i šéfa lidovců Pavla Bělobrádka za to, že „pod Pithartovým vedením vyrostl v politika evropského formátu, což není zrovna kompliment".

„Tyto volby nejsou jen v řadě jiných. Možná se v nich nezvratně rozhoduje o našem osudu, mimo jiné i o svobodě vyznání. Zodpovědná volba křesťanů proto nemůže být prounijní, tj. promuslimská, a tedy protikřesťanská. Daleko pravdivěji hodnotí naše bytí v EU Robejškovi Realisté, Machovi Svobodní či Okamura - tedy politici (pokud vím) nikoli křesťanští,“ uvedl Monitor.

Tomáš Holub, biskup plzeňské diecéze a někdejší generálním sekretář České biskupské konference, komentář, který věřícím voličům doporučuje vybrat strany prosazující odklon od Evropské unie, kritizoval v otevřeném dopisu šéfredaktorce, redakční radě a teologickému poradci časopisu. „S velkým zděšením a zároveň smutkem jsem četl v posledních dvou číslech Vašeho časopisu Monitor (č. 17 a 18) slova, která se týkají domněle křesťanských postojů,“ píše Holub.

Problém přitom podle něj nespočívá jen v jednom článku. „Jestliže se v čísle 18 můžeme v článku Jiřího Fuchse dočíst, že lépe než-li volit tradiční strany, má smysl naslouchat populistické a na šíření strachu založené kampani SPD Tomia Okamury, pak jsem skutečně zaskočen. Jestliže při nalistování dalších stran Vašeho časopisu zaznívá ve stati Dr. Tomana povzdech, že křesťanská strana má na své kandidátce muže židovské národnosti, pak jsem přesvědčen, že je již hrubě překročena hranice, která jasně dělí křesťanství od štvavé a nenávistné ideologie,“ varuje Holub.

„Vše, co rozeštvává, co staví na strachu nebo naopak slibuje ráj na zemi, je neslučitelné s pravou křesťanskou nadějí. Bohužel i u nás jsou takové strany. Klasickým příkladem, který se nebojím zmínit, je Tomio Okamura,“ uvedl plzeňský biskup v rozhovoru pro kKatolický týdeník.