Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počítač používají skoro všichni lékaři, eRecept nechtějí z jiných důvodů, říká šéf sdružení raktiků

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Počítač v ordinaci nepoužívá jen mizivé procento praktických lékařů. ČTK to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Oponoval tak řediteli Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňku Blahutovi, který citoval Ústav zdravotnických informací a statistiky, že jde o pět až sedm procent lékařů. Podle Šonky lékaři eRecept nechtějí z jiných důvodů, než že by neuměli s počítačem. Povinnost posílat recepty od ledna elektronicky je jedním důvodů, proč dnes část lékařů na protest neotevřela své ordinace. Dalším je financování jejich praxí.

"Není to tak, že by kvůli eReceptu odcházeli lidé, kteří nepracují s počítačem. Jsou to spíš ti, kdo už jsou třeba v důchodu a každý další rok zvažují, jestli ještě pokračovat. A těm se nelíbí další a další povinnosti, které na ně stát klade," řekl Šonka. Průměrný věk praktického lékaře je kolem 55 let. Přesluhují hlavně na venkově, kde je často nemá kdo nahradit. Podle Šonky zvažuje, že ordinace příští rok zavře, asi stovka praktiků.

Že praktičtí lékaři a ambulantní specialisté s počítačem umí potvrzují i způsoby, jakými komunikují se zdravotními pojišťovnami, kterým vykazují odvedenou práci, aby za ni dostali zaplaceno. Více než 90 procent praktiků podle mluvčího největší české zdravotní pojišťovny, Všeobecné zdravotní pojišťovny, Oldřicha Tichého posílá výkazy přes internet. Dalších zhruba devět procent je nosí na pobočky na flashdisku nebo disketě.

"V některých případech se nechávají poskytovatelé zdravotních služeb v komunikaci s VZP zastupovat za úhradu specializovanými firmami, takže i ordinace bez počítače mohou z pohledu VZP vykazovat péči elektronicky," uvedl Tichý. V papírové podobě nosí výkazy na pobočku méně než půl procenta lékařů.

Témata:  lékaři zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy