reklama

Účast u voleb deklarovalo v první polovině října 64 procent dotázaných, což je v porovnání se zářijovým průzkumem o čtyři procentní body více. „Jen 46,5 procenta lidí si ale bylo účastí jisto," upozornil Median. I proto celá řada osobností apeluje na Čechy, aby v pátek a v sobotu svůj hlas odevzdali. 

Spisovatel, novinář a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček. „My Češi jsme trošku zvláštní národ. Možná i ostatní názory jsou podobné, ale s Čechy mám největší zkušenosti. Vzpomínám si, jak v listopadu 89 stály na Václaváku tisícihlavé davy a skandovaly: Svobodné volby! A teď je máme a máme problém, aby lidi k volbám chodili. Proč nechodí? Možná si říkají: Proč? Naše země prosperuje, patří mezi nejbezpečnější místa na světě, nezaměstnanost je nejnižší v celé naší historii,“ shrnuje argumenty nevoličů.

„Jo, to jo, ale život nám otravuje spousta dalších věcí. A hlavně, ono to takhle nemusí být vždy. Je zapotřebí přemýšlet nad tím, jaká bude budoucnost pro nás a pro naše děti. Právě proto půjdu volit. Ten, kdo jde volit, tak spolurozhoduje o tom, kudy se bude ubírat naše země v příštích čtyřech letech. A tohle rozhodně nechci nechat na nikom jiném. Na tom chci mít svůj podíl,“ dodává Špaček.

Není ale jediný, kdo se v rámci iniciativy Kroužkujeme osobnosti pokouší Čechy přesvědčit, aby k urnám přišli. „Ten důvod, proč jít k volbám, je tedy za mě osobně úplně jednoduchý. Protože to nikdo jiný neudělá. Absolutně nechápu, proč lidi k volbám nechodí a myslí si, že někdo jiný to za ně vyřeší. Častokrát se potkávám s argumentem: Co já, co můj hlas, co ten zmůže. A ty lidi absolutně nechápou, že hmotu tvoří atomy a že hlas každého voliče je tím atomem,“ vysvětluje na praktickém příkladě režisér Václav Marhoul.

„Druhý argument, se kterým se setkávám, je: Koho volit? Komu věřit? Ale vždycky se najde někdo, komu se dá nějakým způsobem věřit, i kdyby to byla úplně marginální strana, protože vůbec nejdůležitější je k těm volbám jít. To není o tom, že já budu volit stranu, která zvítězí. Nebo něco vyloženě prosadí. Ale je nutné jít volit. Protože čím větší je volební účast tak tím jdou dolů všechny oportunistické, populistické a jakékoliv špatné nedemokratické strany. To je důležité. A proto, zkuste se nad tím zamysle a je nutné k těm volbám jít,“ vzkazuje občanům filmař.

Na závěr přidává poslední argument. „Nikdo jiný to za vás neudělá. A pokud udělá, tak to udělá špatně. A jak se říká indiánsky na konec – howgh,“ dodal Marhoul.