Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České osobnosti před volbami apelují na občany: Jde o hodně, běžte volit

Volby
Volby
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před čtyřmi lety se volební účast při volbách do Poslanecké sněmovny pohybovala pod 60 procent. Iniciativa Kroužkujeme osobnosti na facebooku zveřejňuje videa se slavnými osobnostmi, která se snaží vysvětlil občanům, proč je nutné chodit volit. Zapojili se například bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček nebo režisér Václav Marhoul.

Účast u voleb deklarovalo v první polovině října 64 procent dotázaných, což je v porovnání se zářijovým průzkumem o čtyři procentní body více. „Jen 46,5 procenta lidí si ale bylo účastí jisto," upozornil Median. I proto celá řada osobností apeluje na Čechy, aby v pátek a v sobotu svůj hlas odevzdali. 

Spisovatel, novinář a popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček. „My Češi jsme trošku zvláštní národ. Možná i ostatní názory jsou podobné, ale s Čechy mám největší zkušenosti. Vzpomínám si, jak v listopadu 89 stály na Václaváku tisícihlavé davy a skandovaly: Svobodné volby! A teď je máme a máme problém, aby lidi k volbám chodili. Proč nechodí? Možná si říkají: Proč? Naše země prosperuje, patří mezi nejbezpečnější místa na světě, nezaměstnanost je nejnižší v celé naší historii,“ shrnuje argumenty nevoličů.

„Jo, to jo, ale život nám otravuje spousta dalších věcí. A hlavně, ono to takhle nemusí být vždy. Je zapotřebí přemýšlet nad tím, jaká bude budoucnost pro nás a pro naše děti. Právě proto půjdu volit. Ten, kdo jde volit, tak spolurozhoduje o tom, kudy se bude ubírat naše země v příštích čtyřech letech. A tohle rozhodně nechci nechat na nikom jiném. Na tom chci mít svůj podíl,“ dodává Špaček.

Není ale jediný, kdo se v rámci iniciativy Kroužkujeme osobnosti pokouší Čechy přesvědčit, aby k urnám přišli. „Ten důvod, proč jít k volbám, je tedy za mě osobně úplně jednoduchý. Protože to nikdo jiný neudělá. Absolutně nechápu, proč lidi k volbám nechodí a myslí si, že někdo jiný to za ně vyřeší. Častokrát se potkávám s argumentem: Co já, co můj hlas, co ten zmůže. A ty lidi absolutně nechápou, že hmotu tvoří atomy a že hlas každého voliče je tím atomem,“ vysvětluje na praktickém příkladě režisér Václav Marhoul.

„Druhý argument, se kterým se setkávám, je: Koho volit? Komu věřit? Ale vždycky se najde někdo, komu se dá nějakým způsobem věřit, i kdyby to byla úplně marginální strana, protože vůbec nejdůležitější je k těm volbám jít. To není o tom, že já budu volit stranu, která zvítězí. Nebo něco vyloženě prosadí. Ale je nutné jít volit. Protože čím větší je volební účast tak tím jdou dolů všechny oportunistické, populistické a jakékoliv špatné nedemokratické strany. To je důležité. A proto, zkuste se nad tím zamysle a je nutné k těm volbám jít,“ vzkazuje občanům filmař.

Na závěr přidává poslední argument. „Nikdo jiný to za vás neudělá. A pokud udělá, tak to udělá špatně. A jak se říká indiánsky na konec – howgh,“ dodal Marhoul.

Témata:  volby 2017 Ladislav Špaček volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy