reklama

Hejtman Josef Bernard (ČSSD) Zemanovi tlumočil usnesení krajských radních, v němž prezidentovo vyjádření odmítli. Zeman minulý týden prohlásil, že obsazení Krymu Ruskem je "fait accompli", tedy hotová věc.

"Prohlášením v Radě Evropy dne 10. října 2017 prezident, jako hlava státu, který má bolestné zkušenosti s okupací naší země v roce 1968, otevřeně legitimizuje agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem," usnesli se na mimořádném jednání krajští radní.

Bernard dnes Zemanovi řekl, že oceňuje jeho postoj v jiných zahraničních otázkách. Ocenil jeho postoj vůči Izraeli i to, že jako jeden z mála státníků veřejně prohlásil, že se v Arménii na začátku 20. století jednalo o genocidu. Zdůraznil však, že kraj odsuzuje agresi, kdy ruská vojska okupují část Ukrajiny.

"A jsme proti této agresi jako země, která má bolestné zkušenosti s okupací v roce 1968. A myslíme si, že stojí za to, i z tohoto malého kraje dát vzkaz Ukrajincům, kteří jsou stále ve válečné zóně a kde trpí rodiny s dětmi válkou, že jsme s nimi solidární," řekl Bernard.

Zeman namítl, že v jeho projevu v Radě Evropy nebylo o Krymu ani slovo. "Já bych byl především rád, kdyby lidé, kteří kritizují můj projev v Radě Evropy, si ten projev přečetli," řekl.

O Krymu hovořil po projevu na dotaz z pléna. "Já jsem někdy kritizován za to, že jsem legitimizoval anexi Krymu. Mohu konstatovat, že jsem ve svých veřejných vystoupeních vždy označit tuto anexi za protiprávní. Řekl jsem jednu věc, kterou nikdo ze státníků neřekl, i když je pravda. Že obsazení Krymu je 'fait accompli'. "Hotová věc vůbec neznamená uznání legitimity anexe, naopak, je to terminus technicus," konstatoval dnes Zeman.