reklama

Telička v minulosti řekl, že se jeho názory začaly s těmi Babišovými v některých oblastech rozcházet. Neshodují se například v otázce zavedení společné evropské měny v Česku. Zatímco Babiš ji odmítá a označuje euro za neúspěšný projekt, Telička je dlouhodobý stoupenec eura. 

Europoslanec prý získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen do EP. „Šel jsem do politiky, byl tam určitý étos, určitý profil proevropského subjektu napravo od středu, liberálně orientovaného, protikorupčního, reformního," řekl. Když teď vidí jako odpověď na snahy o řešení evropských problémů pouze odmítání integrace, vnímá to jako zásadní věc. Zároveň se domnívá, že už nemá možnost tento vývoj v ANO korigovat.

Telička teď v nově vydaném manifestu varuje před budoucností bez EU. Poukazuje, že nadcházející volby mohou na dlouhou dobu velmi podstatně ovlivnit budoucnost naší země a tudíž i nás všech. „Proto bychom se všichni při rozhodování, komu dáme svůj hlas, měli řídit vlastním rozumem. Buďme odvážní a nenechme se nachytat nikým, kdo nám slibuje jednoduchá a zcestná řešení, přičemž sleduje hlavně své vlastní cíle,“ vzkazuje občanům.

Přiznává, že Evropská unie se v některých oblastech potýká s problémy. „Migrační krizi neumíme vyřešit tak rychle a efektivně, jak bychom si přáli. Dopadá na nás globalizace a další dramatické změny a miliony lidí v naší zemi i jinde ve světě mají pocit, že je to ohrožuje. V této situaci máme dvě základní volby: snažit se tyto změny zastavit a zvrátit, nebo se pokusit nové situace využít a dosáhnout toho, aby Česká republika v měnícím se světě obstála,“ uvádí v Předvolebním manifestu, který zveřejnil na svých stránkách.

„První možnost je však jen iluze. Lidé, kteří nám říkají, že umí dát svět znovu "do pořádku", lžou. Není to možné, jako to v dějinách nebylo možné nikdy. Podobným slibům v minulosti uvěřila spousta lidí, kýžený výsledek to ale nikdy nepřineslo, spíše problémy. Česká republika se samozřejmě může pokusit těmto změnám postavit. Můžeme se izolovat, opevnit, zavřít hranice, zahledět se do sebe, populisticky nadbíhat veřejnému mínění, rozbořit spolehlivé vazby, nebo dokonce vystoupit z EU a z NATO a tvářit se, že se nás okolní svět netýká,“ píše Telička.

Jenže to je prý jen část příběhu. „Politici, kteří si to napsali na volební plakáty, vám už ale neřeknou, co by to znamenalo. Nejenže by se brzy a asi i výrazně zvýšila nezaměstnanost, protože by zahraniční investoři v Česku utlumili své aktivity, ale přišli bychom také o vliv a možnost spolurozhodování o věcech, které se nás týkají. K tomu všemu by začaly růst ceny, jelikož bychom opustili evropský trh a přístup na něj by se prodražil. Stali bychom se zaostalou zemí. Začali bychom zaostávat ve vědě a výzkumu, vzdělání i technologiích, které budou základem konkurenceschopnosti a tedy i prosperity. Dostali bychom se pod bezprostřední vliv sil, které usilují o něco zcela jiného, než je mír a blahobyt. O spojence, na něž se můžeme spolehnout, bychom totiž přišli,“ varuje europoslanec.

Češi podle něj mají i jinou volbu. „Můžeme se přestat litovat, jak nám všichni ubližují a nechápou nás. Migraci, globalizaci a další problémy nevyřeší žádný stát sám, ani Čína nebo USA, ale ani zavřená hranice. Proto je pro nás zásadní, aby byly naše názory v EU více slyšet a abychom měli na budoucnost unie větší vliv. Když to jde Dánům nebo Holanďanům, musí to jít i nám. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že to není žádná utopie. Chce to jen sebevědomí, tvrdou práci a ohleduplnost vůči ostatním,“ myslí si.

Připomíná také, že právě on byl u toho, když Česko před třinácti lety do EU vstupovalo. „Většina z nás očekávala, že nám členství v unii přinese prosperitu a bezpečnost. Od té doby se stalo mnohé a EU udělala mnoho chyb, ale v tom základním naše očekávání splnila, protože ve většině oblastí funguje velmi dobře a my z toho těžíme. Nechtěl bych se dožít chvíle, kdy sami sebe vystrašíme natolik, že ji opustíme. Možná, že volby naše směřování nezmění. Možná, že politici,kteří se vám dnes snaží zalíbit populismem, národoveckou a nacionalistickou politikou, změní po volbách názor. V každém případě jde o nebezpečnou hru, za níž platíme již nyní a za kterou bychom mohli všichni zaplatit v budoucnu ještě mnohem více,“ upozorňuje Telička.

„Proto neriskujme a nevolme nezodpovědné populisty, nacionalisty, izolacionisty a prázdné politiky toužící jen po moci. Dejme mandát těm, kteří prosazují aktivní, konstruktivní, reformní a koncepční politiku doma i v Evropě, ty pro které EU není jen balón, do něhož je třeba za každou cenu jen kopat, i když to vede k vlastnímu gólu. Odmítněme laciné a podbízivé slogany, za kterými je jen krátkodobý osobní zájem politických rychlokvašek, a mysleme na to, že hlas pro tyto strany a hnutí povede jen k roztříštěnosti politického spektra, jelikož mnohé z nich mají mizivý koaliční potenciál. Toto je můj první příspěvek k volbám, které nás čekají. Ještě daleko intenzivněji se budu věnovat volbě prezidentské. Doufám, že nás takových bude hodně. Chtěl bych vám u voleb popřát odvahu a šťastnou ruku“ dodává na závěr svého manifestu Telička.