reklama

Už několik týdnů budí závěrečná Superdebata ČT bouřlivé emoce. Veřejnoprávní televize pozvala lídry deseti stran, které mají největší volební potenciál. Jenže předseda hnutí ANO se rozhodl dát přednost debatě na Nově. Vyzval také volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, aby se s ním utkal tváří v tvář. „Slušné, čestné. Jeden na jednoho. Přijímám. Přijďte, mě už v dubnu pozvala TV Nova na 19. října a zve i Vás," napsal na sociální síti Babiš. Zaorálek výzvu přijal.

Tím ale zavařil České televizi, která dosavadní předvolební tematické debaty vysílala vždy od 20:00 a původně na tento čas plánovala také superdebatu v předvečer voleb. Nakonec ji ale posunula tak, aby se nekryla s diskuzí na Nově. „Chceme umožnit účast všem lídrům, kteří podle průzkumu volebního potenciálu mají šanci na zvolení, respektive umístili se na prvním až desátém místě," vysvětlila časový posun mluvčí ČT Karolína Blinková. Superdebatu Poslední slovo bude v ČT moderovat Václav Moravec, na programech ČT1 a ČT24 potrvá dvě hodiny. 

„Politické debaty jsou vždy výsledkem vyjednávání. Čím silnější má politik nebo strana pozici, tím více si může diktovat podmínky. Čím je pozice slabší, tím více jsou podmínky stanoveny protistranou nebo organizátorem. Nikdo nemá nezpochybnitelné právo debatu pořádat nebo na ni být pozván. Vždy je vše třeba dojednat,“ říká k podobným debatám Best, americký novinář žijící v Česku.

Ve svém zpravodaji FS Final Word pak poukazuje na to, že před volbami v Česku vypukla debatní epidemie. „Nakazila se takřka všechna média a výsledkem jsou více než tři desítky debat. Jen Česká televize si ale myslí, že má nezpochybnitelné právo hostit poslední debatu a nařídit, že pokud se zítra nějaký pozvaný celostátní lídr pořadu nezúčastní, jeho místo zůstane prázdné,“ tvrdí.

„V liberální demokracii by takové autoritativní jednání nebylo tolerováno. Andrej Babiš se bude muset rozhodnout, jestli chce toto chování schvalovat a podvolit se vydírání Václava Moravce, nebo jestli si postaví hlavu a vydá prohlášení vysvětlující, proč toho prázdné místo říká mnohem více o České televizi než o něm,“ dodává Best.

V průzkumu volebního potenciálu, který pro ČT na přelomu září a října provedly agentury Median a Kantar TNS, získalo ANO 32,5 procenta, sociální demokracie 16,5 procenta, ODS 15 procent, Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury 14,5 procenta a Piráti 14 procent. Komunisté by mohli dostat až 13 procent, TOP 09 až 12,5 procenta, STAN až 12 procent, lidovci až 10,5 procenta a Zelení až sedm procent.  Právě lídři těchto stran se tedy na ČT den před volbami utkají.