Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud poslal muže na 15 let do vězení. Způsobil požár, při kterém zemřeli dva lidé

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Ústí nad Labem - Muž, který v únoru polil hořlavinou a zapálil dveře panelákového bytu v Jirkově na Chomutovsku, dostal 15 let vězení. Při požáru zemřel mladý muž a jeho nemocný, téměř nepohyblivý otec. Verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem je nepravomocný.

Tragédie se odehrála 18. února vpodvečer. Václav Morava (32) podle soudu přišel k bytu, kde bydlel jeho známý se svou rodinou. Mezi dveře a práh nalil minimálně litr toluenu a látku zapálil. Oheň se pak velmi rychle rozšířil. 23letý muž uhořel, jeho otec, který byl ve vedlejší místnosti, se udusil zplodinami.

Morava se částečně doznal, tvrdí ale, že nechtěl nikoho zabít. Řekl, že na rohožku bytu nalil asi dva decilitry odlakovače. To ale vyvrátili experti i vyšetřovací pokus. Opakovaně trestaný narkoman prý chtěl jen svého známého postrašit, aby mu vrátil peníze.

Za obecné ohrožení dostal nejvyšší možný trest. Podle znalců je možnost jeho resocializace minimální. Morava má také odstoupit ústavní protitoxikomanickou léčbu, dlouhodobě užívá pervitin. Manželce a matce obětí má zaplatit milion korun nemajetkové újmy, poloviční částku dceři a sestře oběti.

Témata:  vražda žhářství Ústecký kraj soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy