Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá média opět probírají Babiše: je to populista a mogul

Andrej Babiš /ANO/, exministr financí
Andrej Babiš /ANO/, exministr financí
Foto: ANO2011

BerlínúPraha - Německá média srovnávají předsedu hnutí ANO Andreje Babiše s americkým prezidentem Donaldem Trumpem i dalšími populistickými politiky. Píšou, že v čele české vlády podle všeho po volbách stane muž s velkým egem, populista a mediální mogul.

"V průzkumech zatím Babišovi sotva něco uškodilo. Přitom existuje řada nezodpovězených otázek: Jak přišel ke svému bohatství? Nebo jestli byl agentem komunistické Státní bezpečnosti na Slovensku - tím se budou znovu muset zabývat soudy. Česká justice ho vyšetřuje kvůli podvodu s dotacemi," shrnuje server veřejnoprávní televize ARD.

Pro své příznivce je podle televize člověkem, který umí věci dělat a dotahovat je, jakýsi předchůdce francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. "Pro své odpůrce je českou verzí Donalda Trumpa a Silvia Berlusconiho," uvádí televizní stanice.

Toto přirovnání používá i server Spiegel Online, který Babiše přibližuje také jako miliardáře, sporného mediálního mogula a politika, který se staví proti establishmentu, i když byl několik let ministrem financí. "Ve skutečnosti patří rodilý Slovák Babiš celý svůj život k establishmentu - (patřil tam) během komunistické diktatury i po jejím konci," konstatuje web.

"Babiš nejedná zdaleka tak chaoticky jako Donald Trump, není netolerantním pravicovým ideologem jako Viktor Orbán a není stižen paranoiou jako Jaroslaw Kaczyński," píše list deník Tagesspiegel.

Jaké dopady bude mít Babišovo volební vítězství na Česko, není podle Tagesspiegel jasné. Směřování země bude záviset i na tom, jaké koaliční partnery hnutí ANO zvolí. Úplně jinak by podle listu vypadala politika koalice se sociální demokracií na jedné straně a koalice s pravicově extremistickou Svobodou a přímou demokracií nebo nereformovanými a ortodoxními komunisty na straně druhé.

Témata:  Andrej Babiš Německo Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy