Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volím strany, které zachovávají ústavnost, demokracii a naše ukotvení v Evropě, říká Drahoš

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Kandidát na prezidenta a někdejší šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš přiznal, že vždy volí strany, které zachovávají ústavnost, demokracii a ukotvení ČR v Evropě. Konec volebního klání má v plánu zhlédnout v nové volební kanceláři v Ungeltu společně se svým volebním týmem.

Drahoš to dnes novinářům v pražských Lysolajích, kde volil do Poslanecké sněmovny. Koho konkrétně zvolil však jako nadstranický kandidát na prezidenta neprozradil. „Mohu říct, že vždy volím strany, které zachovávají ústavnost, demokracii a naše ukotvení v Evropě," řekl ČTK Drahoš, který do volební místnosti dorazil i se svou manželkou Evou. Jako vždy se prý na volbě shodli.

V pátek v Lysolajích odvolilo více než 50 procent voličů, v celé ČR to bylo podle dosavadních odhadů přibližně 40 procent. Drahoš odhadl volební účast na 60 procent.

„Jako vždycky se mluví o tom, že tyto volby jsou nejdůležitější. Já to slyším od devadesátých let a myslím, že vůbec nejdůležitější byly ty první volby v roce 1990. Ale tentokrát se mohou dostat do Sněmovny i další strany a je otázka zachování dosavadního směru České republiky. Stát se může leccos, proto výsledek voleb očekávám docela s napětím," podotkl.

Drahoš patří mezi hlavní kandidáty prezidentské volby společně se Milošem Zemanem nebo Michalem Horáčkem. Na konci týdne ukončil sběr podpisů. K dispozici má přes 110.000 ověřených podpisů. Poznamenal, že i nadále bude pokračovat v kontaktní kampani, začne ji ale přizpůsobovat předvolebním debatám.

Témata:  Jiří Drahoš volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy