Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Perlička z voleb: Bežci odvolili přímo během závodu

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nahoruby (Benešovsko) - Někteří z účastníků běžeckého závodu Trailmaniacs na Slapech si dnes vybrali poslance během závodu. Voličský průkaz si vyřídilo deset až 15 běžců.

První z nich odvolil zhruba v 10:45, poslední má do místnosti přiběhnout pět minut před koncem voleb, řekl ČTK jeden z pořadatelů Ondřej Kutiš.

Do 12:30 se ve volební místnosti zastavilo 12 běžců. Jeden z nich na místě zjistil, že s sebou sice má voličský průkaz, ale zapomněl si v autě občanku, bez které volit nemohl. Zbylí účastníci ale odvolili bez problémů. "Koho budu volit jsem se rozhodl až za plentou, na trati jsem na to nemyslel," řekl jeden z běžců ČTK. Volební místnost v Nahorubech je zhruba ve dvou třetinách trati. Běžcům, kteří běží nejdelší 61 kilometrovou trať, tak do cíle po odevzdání hlasu zbývá ještě 20 kilometrů.

"Ze začátku to vzniklo jako vtip, možná taková trošku recese, ale pak jsme si říkali, že je to dobrý nápad umožnit vlastně těm lidem běžet závod a volit zároveň," řekl Kutiš. Podle něj pořadatelé nechtěli, aby se lidé museli rozmýšlet, jestli poběží závod nebo půjdou volit.

Běžcům, kteří se během závodu rozhodli volit, odečtou pořadatelé v cíli čas, který ve volební místnosti strávili. Někteří z nich proto situace využili a například doplnili zásoby pití na zbylou cestu.

Ve volebním okrsku volí kolem 150 lidí. Při posledních parlamentních volbách v roce 2013 bylo odevzdáno 122 platných hlasů. O první místo se tam tehdy dělili komunisté a lidovci se shodnou podporou 25 hlasů. Třetí tam bylo hnutí ANO, čtvrtí sociální demokraté. Je tedy možné, že hlasy až patnácti běžců mohou výsledky voleb ovlivnit.

Témata:  volby 2017 volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy