Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúspěch ČSSD: Hamáček netají zklamání, velkou změnu už nečeká

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Průběžné výsledky sněmovních voleb neukazují na to, že by v nich ČSSD uspěla. Říká to místopředseda strany Jan Hamáček. Připouští, že žádná zásadní změna výsledků se už nedá očekávat. Situace ve Sněmovně nebude jednoduchá a Hamáček nevylučuje ani povolební pat v dolní komoře Parlamentu.

Po sečtení čtvrtiny okrsků vedlo hnutí ANO s 31,8 procenta hlasů, sociální demokraté měli 7,9 procenta.

Hamáček řekl, že rozhodnutí voličů musí ČSSD respektovat a bude si muset udělat analýzu toho, proč ve volbách neuspěla. Za jednu z příčin volebního oslabení označil kauzu těžby lithia v Krušných horách, kterou považuje za neférový útok koaličních partnerů na ČSSD.

O účasti ČSSD ve vládě nechtěl Hamáček spekulovat, podle něj bude o složení kabinetu rozhodovat někdo jiný. Hamáček předpokládá, že prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády hnutí ANO, které podle místopředsedy ČSSD jasně míří k volebnímu vítězství. 

Témata:  Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM) volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy