reklama

"Výsledky nejsou dobré, co k tomu říct," uvedl Stropnický. Doufá alespoň v dosažení důležité hranice 1,5 procenta, aby strana mohla díky příspěvkům státu dále pracovat.

Zelení podle Stropnického zůstávají v Senátu, jehož vliv stoupne ve chvíli, kdy se vlády ujme ANO. "Senát bude důležitou pojistkou," konstatoval.

Ve Straně zelených chce pracovat i nadále jako normální člen. "Budu se bavit se straníky o tom, kam bude strana směřovat, je to strana mého srdce," uvedl.

Za chybu Stropnický označil to, že Zelení byli v kampani málo slyšet. "Nebyli jsme dost úderní, dost jednoznační, nedostatečně apelativní," hodnotil poslední měsíce a týdny. Zelení podle něj také říkali celou řadu věcí, na které česká společnost není zvyklá a o kterých ani slyšet nechce. Do debaty, podle něj dobře, vnesli klimatickou změnu, téma globalizace a otevřenou podporu EU.

Podle koordinátora kontaktní kampaně Víta Masareho strana letošní kampaň pojala poctivě a na rozdíl od jiných se zaměřila na pozitivní program. Problémem podle něj mohlo být to, že Zelení krátce před volbami vedli vnitrostranickou diskusi o směřování strany, která mohla vyvolat dojem rozhádanosti.