Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude po volbách se stíháním Babiše? Ústavní právník uvádí věci na pravou míru

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Znovuzvolení poslanci z hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek zatím zůstávají trestně stíhaní v kauze Čapího hnízda. Stíhání se přeruší zpětně k dnešku až poté, co Státní volební komise vyhlásí výsledky voleb.

Profesor ústavního práva Aleš Gerloch upozornil, že stíhání bude pouze přerušené, tedy nikoliv zastavené. Dosavadní úkony, které policie vůči oběma mužům učinila, tak v případě pokračování stíhání nebude nutné opakovat. "Poslanecký mandát se nabývá zvolením, tedy dnes," upozornil Gerloch. Státní volební komise však nejprve musí oficiálně a autoritativně výsledky voleb vyhlásit, což se zřejmě stane v pondělí.

Poslance nelze trestně stíhat bez souhlasu Sněmovny. Dolní komora už Babiše s Faltýnkem ke stíhání vydala koncem září, nyní však musí vyslovit souhlas v novém složení. Do té doby by policie podle Gerlocha neměla vůči Babišovi a Faltýnkovi provádět žádné další úkony. Sněmovně by po vyhlášení výsledků voleb měla zaslat novou žádost o vydání.

Pokud poslanci žádosti vyhoví, bude přerušené stíhání pokračovat. Jestliže zákonodárci Babiše s Faltýnkem nevydají, nemohlo by se stíhání konat, dokud muži nepřijdou o mandát.

Dvakrát o stejném poslanci v totožném případu rozhodovala Sněmovna v polovině 90. let. Koncem července 1995 vydala ke stíhání Jana Vika (SPR-RSČ) v souvislosti s letáky nazývanými Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanschaftu. Kauza nebyla uzavřena do voleb v roce 1996, v nichž Vik mandát obhájil. Podruhé už poslanci Vika policii nevydali.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby 2017

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy