Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice lidovců a STAN by u voleb získala 22 mandátů

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Kdyby KDU-ČSL kandidovala do Sněmovny v koalici se Starosty a nezávislými, jak obě strany původně zvažovaly, získala by tato koalice podle výpočtu ČTK 22 mandátů.

Ze spolupráce však sešlo, obě strany kandidovaly samostatně a v součtu tak nyní mají jen 16 mandátů. Dvoučlenná koalice by musela získat alespoň deset procent hlasů. V součtu oba politické subjekty při samostatné kandidatuře získaly 10,98 procenta hlasů.

Lidovci však v červenci ustoupili od už dohodnuté koalice se STAN a Starostům nabídli, ať vstoupí na kandidátky KDU-ČSL. Pro vstup do Sněmovny by tak stačilo pět namísto deseti procent hlasů. Starostové však trvali na rovnocenném partnerství a návrh odmítli.

Kdyby do Sněmovny vstoupila koalice KDU-ČSL a STAN se 22 mandáty, změnily by se počty mandátů u dalších politických stran. Například hnutí ANO by mělo místo 78 jen 75 mandátů, ODS by měla 23 poslanců místo 25 křesel.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí volby volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy