reklama

V listopadu ale vyjede na zimních pneumatikách minimálně 81,5 procenta českých řidičů, což je stejně jako v minulých letech. Vyplývá to z průzkumu e-shopu Pneumatiky.cz. Některé pneumatiky letos podražily, stejně jako služby přepravních firem.

Bez ohledu na teploty se s blížícím se listopadem začaly plnit pneuservisy. Ve velkých městech se nyní čekací lhůta pohybuje kolem pěti pracovních dní. Pokud se motorista objedná nyní, může se stát, že na zimní pneumatiky přezuje až těsně před začátkem listopadu.

"Díky našim partnerským pneuservisům máme poměrně reálný pohled na aktuální situaci a v současné době registrujeme požadavek na výměnu plášťů zhruba každých deset minut," uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Levnější typy zimních pneumatik před sezonou zdražily v průměru o pět procent. Dražší jsou například pláště Nokian, Matador nebo Barum, naopak loňské ceny drží Michelin. Vyplývá to z údajů obchodu Pneumatiky.cz, který je největším prodejcem pneumatik v Česku. Pokračuje tak zdražování, které na začátku roku postihlo letní gumy. Důvodem je růst cen vstupních surovin a energií, vliv mají i kurzové změny a konec intervencí České národní banky.