Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Míří do vedení strany?

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Pospíšil ČTK řekl, že o jeho možné kandidatuře do vedení strany je nyní předčasné mluvit, když ještě není ani členem.

Zdůraznil však, že s TOP 09 intenzivně spolupracuje již více než tři roky jako její europoslanec. Šéf strany Miroslav Kalousek po těsném vstupu TOP 09 do Sněmovny zatím neřekl, zda by chtěl stranu dál vést. Oznámí to na úterním zasedání vedení. Sněm má TOP 09 naplánovaný na poslední listopadový víkend.

Pospíšil ČTK řekl, že k podání přihlášky se rozhodl ve chvíli, kdy TOP 09 měla v průběžných výsledcích mezi třemi a pěti procenty hlasů. Potřebnou pětiprocentní hranici strana překročila až v závěru sčítání díky lepšímu výsledku ve větších okrscích, především v Praze. "Bylo to symbolické gesto, když někteří už si mnuli ruce a TOP 09 pohřbívali. Já věřím v její budoucnost," řekl ČTK Pospíšil.

Své možné větší zapojení do české politiky zatím nechtěl příliš komentovat. "Jasně jsem řekl, že vstupuji do TOP 09, poslal jsem přihlášku na Prahu 6, teď záleží na členech v Praze 6, zda mě přijmou, z mé strany je podaná," uvedl. Spolupráce s TOP 09 byla podle něj intenzivní i v předchozích letech.

TOP 09 podle něj čeká vnitrostranická debata o další budoucnosti. Pospíšil je rád, že ji povede v roli strany zastoupené ve Sněmovně. "Nechci nyní vysílat signály, že chci někam kandidovat, když nejsem ani členem, ale když mě dnes někteří členové třeba z Jižní Moravy oslovují, tak si toho velmi vážím," uvedl. Předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula dnes na sociálních sítích uvedl, že Pospíšila navrhne na nového předsedu.

Témata:  Jiří Pospíšil TOP 09

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy