Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věříte předvolebním průzkumům? Podívejte se, jak (ne)přesné byly

Hlasovací lístky pro volby do Poslanecké sněmovny
Hlasovací lístky pro volby do Poslanecké sněmovny
Foto: INCORP images

Praha – Před volbami se více než kdy jindy spekuluje o tom, jak přesné jsou předvolební průzkumy a zda je prostřednictvím nich nějakým způsobem dají ovlivnit volby. V tuto chvíli máme možnost porovnat, jak moc byly tyto průzkumy (ne)přesné.

Hnutí ANO má po sečtení většiny hlasů necelých 30 procent, toto číslo z větší části překonalo původní očekávaní. Podobný výsledek předpovídalo pouze CVVM, o něco více (33,5 procent) předpovídala agentura TNS, naopak méně (27,7 procenta). Naopak Median hnutí naprosto podcenil, když jí přiřkl pouhých 25 procent.

Průzkumy výrazně překonalo například hnutí SPD. Všechny počítaly s tím, že se do Sněmovny dostane, zisk hnutí však předvídaly na 7,3 až 9,5 procenta. Výsledek je ale z pohledu šéfa hnutí Tomia Okamury mnohem veselejší a pohybuje se okolo 11 procent.

Poněkud „mimo“ byly průzkumy také v případě ČSSD. I zde se všechny agentury shodly na tom, že strana oproti minulým volbám ztratí, takový propad ale nepředvídal nikdo. Průzkumy naznačoval zisk mezi 10 až 13 procenty, realita je ale jen necelých 8 procent.

Podobné to bylo také v případě KSČM. I zde průzkumy naznačovaly větší zisk, konkrétně v rozmezí 10,5 až 11,9 procent. Ve skutečnosti ale komunisté od voličů získali jen asi 8 procent.

Očekávání naopak výrazně překročili Piráti, kterým TNS předvídala pouhá 4 procenta. Nejvíce se ale realitě, která je asi 10,6 procenta, přiblížila agentura Median, která predikovala 8,5 procent.

Přesně pak průzkumy určily pozici lidovců. KDU-ČS získala 5,8 procenta, agentury před volbami hovořily o 5,8 až 6,5 procentech.

Dlouho se také spekulovalo o tom, že z Poslanecké sněmovny vypadne TOP 09. CVVM jí přiřkla pouze 4,4 procenta. Ačkoliv se v průběhu dne zdálo, že by výsledky strany mohly být velmi špatné, hlasy voličů z větších měst nakonec poslaly TOP 09 přes hranici 5 procent.

Témata:  průzkumy volební preference Hnutí ANO volby 2017

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy