Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Onderka se vrací do vysoké politiky a volá: Vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své pozice

Roman Onderka /ČSSD/
Roman Onderka /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Brno - Současné vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své funkce a sjezd by měl rozhodnout, zda je potvrdí, nebo si zvolí jiné vedení. ČTK to dnes řekl bývalý primátor Brna a nově zvolený poslanec Roman Onderka (ČSSD).

Podle Onderky musí přijít sebereflexe. Připomněl také, že na kandidátkách strany chyběly výrazné osobnosti jako například bývalí hejtmani Jiří Zimola nebo Michal Hašek i poslanec Jeroným Tejc, což podle něj straně ubralo hlasy.

ČSSD získala 7,27 procenta hlasů, což je nejslabší podpora za existenci samostatné ČR. Strana plánuje sjezd na duben. "Musí přijít sebereflexe, protože se pak může stát, že v příštích volbách se ani nemusíme dostat do Sněmovny," řekl Onderka. Podle něj je potřeba, aby ve vedení strany byli lidé srozumitelní pro voliče. "Protože když někomu nerozumíte, tak ho nevolíte," zdůraznil Onderka. Zda se bude ucházet o funkci ve vedení strany, to zatím neřekl. Uvedl však, že nic nevylučuje, ani neslibuje.

Podle Onderky udělala sociální demokracie chybu už na březnovém sjezdu, kde nabízel změnu Jeroným Tejc, ale delegáti ho nevyslyšeli. "Stálo nás to mnoho voličů. V ČSSD bylo vždy mnoho názorových proudů a každý na sebe vázal své voliče. Pokud odstřihnete lidi jako Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc, sociální demokracie přichází o podporu. My jsme se ale víc zabývali sami sebou a ne tím, jak jsme srozumitelní navenek," řekl Onderka.

Témata:  Roman Onderka Sociální demokracie (SOCDEM) volby 2017

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy