Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš přemlouval STAN ke spolupráci. Neuspěl

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přemlouval hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ke koaliční spolupráci, ale marně, řekl novinářům předseda Starostů Petr Gazdík.

Představitelé STAN řadí ANO vedle komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie mezi subjekty, s kterými kvůli demokratickému deficitu nemohou spolupracovat. Starostové ve Sněmovně jako nejmenší subjekt nebudou usilovat o to, aby měli jejího místopředsedu, řekl Gazdík.

Babiš zahájil rozhovory s dalšími stranami po sobotním vyhlášení výsledků voleb dnes ráno s komunisty. Se všemi subjekty chce probírat především uspořádání Sněmovny. Před schůzkou s Gazdíkem řekl, že jeho hnutí má zájem o post předsedy Sněmovny, ale protože nemá dost hlasů, u ostatních stran nyní zjišťuje jejich představy.

Šéf ANO podle Gazdíka také přemlouval Starosty ke koaliční spolupráci, nicméně neúspěšně. "My jsme sdělili, že nejsme připraveni jít s ANO do koalice, oni to vzali na vědomí," uvedl Gazdík. Ideologie STAN a ANO jdou podle něj proti sobě, například ANO usiluje o větší centralizaci a řízení z centra, Starostové naopak chtějí rozhodovat co nejblíže občanovi. Jednání podle něj bylo věcné a konstruktivní.

Témata:  Andrej Babiš Petr Gazdík Hnutí ANO Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy