Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek měl namále, post ve Sněmovně obhájil o 173 hlasů

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uhájil v Královéhradeckém kraji post poslance o 173 hlasů. ČTK to dnes řekl politolog Jiří Štefek.

Poukázal také na to, že v kraji jasně vítězné hnutí ANO za zisk 31,77 procenta hlasů dostalo 45 procent poslaneckých křesel. ANO má v kraji pět poslanců z celkem jedenácti. "Je to dáno především povahou d’Hondtova systému, který v konečném součtu hlasů a při velkém rozestupu mezi vítězem a dalšími stranami bonifikuje vítěznou stranu," uvedl Štefek.

Na výpočet mandátů podle d’Hondtova systému podle něj doplatila právě ODS, které při zisku 11,56 procenta hlasů těsně unikl zisk druhého mandátu. Ten připadl právě lidovcům, kteří ve volbách v kraji skončili se ziskem 5,84 procenta za 16.294 hlasů na sedmém místě.

Kromě ODS a lidovců získaly po jednom mandátu i strany na třetím až šestém místě, a to Piráti, SPD Tomia Okamury, komunisté a ČSSD. Pětiprocentní hranici v kraji těsně překročily strany TOP 09 a STAN, ale na zisk poslaneckého křesla jim to nestačilo.

Témata:  Pavel Bělobrádek KDU-ČSL volby volby 2017

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy