Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Server Politico varuje před Babišem: V Evropě získávají vliv protiimigrantské síly

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington/Brusel - V Evropě získávají stále větší vliv politická uskupení, která odmítají přistěhovalectví. V hodnocení posledního vývoje, který završily české parlamentní volby, to dnes napsal portál Politico.

Ten Andreje Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, označil jako budoucího premiéra, který o Evropské unii hovoří s pohrdáním a který tvrdí, že Česká republika by neměla přijímat ani jednoho uprchlíka.

"Štěpení Evropy, tradičního amerického spojence a největšího obchodního partnera Spojených států by mohlo zkomplikovat americkou zahraniční politiku, poškodit americké korporace a dokonce zkomplikovat národní bezpečnost," napsal Politico s tím, že evropský blok usilovně hledá shodu v řadě problémů od uprchlíků, přes volný obchod až po vnitřní hranice.

Česko je podle Politico čerstvým příkladem země, kde krajně pravicové síly získávají na popularitě. Portál připomíná, že stejný úspěch zaznamenaly tyto strany také v nedávných volbách v Německu a Rakousku. "Národovecké strany nyní mají oporu všude od Itálie po Finsko, což vyvolává obavu, že se kontinent vydá zpět k politice, která v první polovině minulého století vedla ke katastrofě," napsal server.

Ten se také domnívá, že evropská nacionalistická hnutí mají jistou podobnost s tím, co se stalo loni v USA, když byl zvolen Donald Trump prezidentem. Podobně jako on i budoucí český premiér Babiš prý hovoří stejně bez obalu.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy