Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec sportovní kariéry, začátek té politické. Skokan Janda teď bude reprezentovat ODS

Jakub Janda v polském Zakopanem
Jakub Janda v polském Zakopanem
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Jakub Janda (39), bývalý vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru, se dostal do Poslanecké sněmovny za ODS. Chce dodržet slib, že v případě volebního úspěchu půjde sport stranou.

Po dvaceti letech ve Světovém poháru a 361 individuálních startech se Janda s můstky brzy rozloučí. Ve volbách ho vynesly do sněmovny hlasy voličů ze čtvrtého místa na kandidátce v Moravskoslezském kraji.

"Před volbami jsem řekl, že když se stanu poslancem, je to asi konec kariéry. Tyhle dvě věci nejdou skloubit, aby se obě dělaly na sto procent," uvedl Janda pro ČTK. "Ještě musím vyřešit své závazky vůči Dukle (Liberec) a svazu (lyžařů). Uvidí se. Teď je na závěry ještě brzy," dodal. Ve čtvrtek by měl odjet na soustředění do Oberstdorfu.

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa právě z Oberstdorfu 2005 se připravoval na boj o své páté olympijské hry, ale do Pchjongčchangu už asi nezamíří. "Člověk jde životem a cíle se vyvíjejí. Teď se z jedné etapy posunuju do druhé a jsem na jiné vlně. Vydávám se jinačím směrem než sportovní kariérou," řekl vítěz šesti závodů Světového poháru.

I když se ještě teoreticky může na můstku objevit, už může bilancovat a vzpomínat. "Díky skokům jsem toho moc prožil a i když jsem poslancem, tak mě budou zajímat. Pro mě to bude vždycky sport číslo jedna a skokům se budu snažit co nejvíc pomáhat. Můj malý syn skáče a na můstku budu i dál poměrně často," řekl Janda..

Nejlepší sezonu prožil v letech 2005/06, kdy ovládl spolu s Finem Jannem Ahonenem Turné čtyř můstku a získal i velký křišťálový globus pro vítěze Světového poháru. O rok dříve slavil na MS stříbro na středním a bronz na velkém můstku. "Nejsem nostalgický, abych se utápěl ve vzpomínkách. Jsem teď a tady," uvedl.

V politice není Janda nováčkem. V ODS působí skoro deset let, je předsedou ve Frenštátě pod Radhoštěm a členem regionální rady ODS. "Je to asi přirozený vývoj," řekl Janda.

Témata:  Jakub Janda (skokan na lyžích) skoky na lyžích ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy