Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké změny v TOP 09? Ženíšek už nebude první místopředseda. A co Kalousek?

Marek Ženíšek (TOP 09)
Marek Ženíšek (TOP 09)
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Plzeň/Zlín - Marek Ženíšek nebude za měsíc na celostátním sněmu TOP 09 obhajovat pozici prvního místopředsedy strany. Přijímá tak odpovědnost za špatný volební výsledek. Podle předsedy zlínského krajského výboru TOP 09 Víta Peštuky se dá očekávat na celostátním sněmu strany nějaká povolební reflexe i rezignace vedení strany.

TOP 09 získala celostátně 5,31 procenta hlasů, v Ženíškově domovském Plzeňském kraji jen 4,82 procenta hlasů. Ženíšek se osobně také domnívá, že ani Miroslav Kalousek by neměl na sněmu obhajovat funkci předsedy. Jaké ale bude Kalouskovo rozhodnutí, neví.

"Myslím si, že by to tak mělo být správné," řekl ke svému záměru nekandidovat znovu na prvního místopředsedu. Vedení strany má první setkání po volbách v úterý. TOP 09 se nepodařilo zabránit odlivu voličů a zároveň nebyla úspěšná v zisku nových voličů. Zásadní podíl na volebním propadu vidí Ženíšek i v ukončení spolupráce se STAN.

Domnívá se ale, že restart strany s novým vedením by mohl TOP 09 pomoci opět získat důvěru lidí. "Podobných příběhů restartů politických stran je mnoho. Je ale důležité, aby nové vedení TOP 09 zahrnovalo co nejširší konsensus, který je možné ve straně najít," řekl Ženíšek. Přimlouval by se za to, aby si noví poslanci za TOP 09 zvolili za předsedu svého poslaneckého klubu Kalouska, který je schopný politik a rétor.

Ženíšek by osobně rád viděl v čele strany Jiřího Pospíšila, který podal přihlášku do TOP 09. Pospíšil byl ministrem a místopředsedou ODS, se stranou se ale v lednu 2014 rozešel. Do europarlamentu kandidoval jako nestraník na kandidátce TOP 09 a STAN. "Předseda strany má být zkušený politik, a to Jiří Pospíšil je," řekl Ženíšek.

TOP 09 ve Zlínském kraji ve sněmovních volbách neuspěla, získala jen 2,86 procenta hlasů. "Nechci však teď vedení nic vzkazovat. Jsme rádi, že jsme se do Sněmovny dostali," uvedl Peštuka. TOP 09 podle něj nebyla pro lidi dostatečně srozumitelná a věrohodná. "Také jsme možná nebyli v některých věcech moc sociálně citliví," uvedl Peštuka.

V čele strany by podle něj měla být nová tvář, představoval si tam například Ženíška. "Ten ale asi nebude mít zájem," uvedl Peštuka. Není ani proti Pospíšilovi. "Dovedu si to představit, ale bylo by dobré, kdyby byla nějaká další alternativa, nějaký protikandidát," uvedl Peštuka.

Témata:  TOP 09 Marek Ženíšek (TOP 09) Jiří Pospíšil Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy