Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda novým poslancům předloží stejný návrh státního rozpočtu se schodkem 50 miliard

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda dnes potvrdila, že nově zvolené Poslanecké sněmovně předloží schválený návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Podle nastavených pravidel nemohou noví poslanci automaticky projednávat návrhy předložené jejich předchůdcům.

Návrh rozpočtu, který vláda schválila na konci září, počítá se schodkem 50 miliard korun, příjmy 1,31 bilionu korun a výdaji 1,36 bilionu korun. Rozpočet by měli poslanci schválit do konce roku, jinak země bude hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Sněmovna bude po volbách jednat o rozpočtu v odlišném složení, než jaké měla dosud. Dosavadní vládní koalice má ovšem mezi poslanci nadále většinu, i když s výrazně posíleným počtem zástupců hnutí ANO a menším počtem zákonodárců z řad ČSSD a lidovců. Silnější je proti dosavadnímu složení pozice ODS, noví jsou ve sněmovních lavicích Piráti a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD).

Vláda zároveň bude muset nově zvolené Poslanecké sněmovně znovu předložit i návrh státního závěrečného účtu za rok 2016. Proto i k němu dnes schválila usnesení, které to umožní. Závěrečný účet, podle kterého loni stát hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy korun, obsahuje i návrh, jak se s přebytkem vypořádat.

Kabinet chce díky přebytku ušetřit asi 60,81 miliardy korun na státních dluhopisech. Zhruba o 960 milionů hodlá navýšit účty státních finančních aktiv.

Témata:  státní rozpočet vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy