Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lobbista Dalík musí do věznice nastoupit nejpozději 6. listopadu, odsedět si má pět let

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Lobbista Marek Dalík by měl nastoupit do vězení nejpozději 6. listopadu. Má si odpykat pětiletý trest za případ související s nákupem obrněnců pandur.

Dalíka budou 6. listopadu očekávat v pražské ruzyňské věznici, kam se musí přihlásit nejpozději v 16:00.

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou musel zabývat podruhé. Původní čtyřletý trest zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení, kde si z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Mirka Topolánka (ODS), si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku.

Dalík vinu dlouhodobě odmítá. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády.

Témata:  Marek Dalík kauza: Steyr - Pandur věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy