reklama

Lék už dostal první Čech a po měsíci se dostavily pozitivní výsledky. Pacient je bez umělé výživy a přibírá na váze. Pacient od dětství trpěl neprůchodností střev, podstoupil několik operací včetně zkrácení tenkého i tlustého střeva a srůstů v břiše.

"V České republice je přibližně 300 pacientů, kteří nemají dostatečně dlouhé nebo funkční střevo a jsou závislí na každodenním podávání umělé výživy," vysvětlil zástupce přednosty Kliniky diabetologie Centra diabetologie IKEM Peter Girman.

Výživové infuzní vaky obsahují všechny podstatné živiny, včetně cukrů, tuků, bílkovin a vitaminů. Pacienti s nimi nemusí být v nemocnici, napojení na hadičky mohou být i doma.

Pacienti díky novému léku nemusí dospět do stádia výrazných komplikací, které by mohly skončit transplantací střeva a jater. "Finanční náklady na domácí výživu jsou poměrně vysoké a pro pacienta je tento typ léčby také náročný, a to nejen po fyzické, ale také po psychické stránce," dodala přednostka Centra diabetologie IKEM Terezie Pelikánová.