reklama

Okamura v pondělí v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že SPD chce zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit Českou televizi a Český rozhlas, aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad hospodařením veřejnoprávních médií.

"Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!" uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií "rezolutně odmítá" i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). 

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb hnutí ANO. "Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit," uvedl předseda Andrej Babiš.

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se dnes na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo," připomněl mluvčí.