Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura navrhl zestátnění ČT a ČRo. Zeman by zrušil koncesionářské poplatky

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamura navrhl zestátnění veřejnoprávních médií. Politici jsou proti, podle nich by to vedlo ke konci demokracie v Česku. Naopak Hrad je pro zrušení koncesionářských poplatků.

Okamura v pondělí v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že SPD chce zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit Českou televizi a Český rozhlas, aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad hospodařením veřejnoprávních médií.

"Návrhy na zestátnění ČRo a ČTV z dílny T. Okamury je útok na demokracii. To nedovolíme!" uvedl na twitteru místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by to byl jeden z kroků, který by vedl k likvidaci plnohodnotné demokracie. Jakékoliv zestátnění veřejnoprávních médií "rezolutně odmítá" i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). 

Zestátňovat nemíní ani vítěz sněmovních voleb hnutí ANO. "Samozřejmě nikdo tady nic nechce zestátňovat. Máme jasný systém a my nic nechceme měnit," uvedl předseda Andrej Babiš.

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se dnes na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo," připomněl mluvčí.

Témata:  Tomio Okamura Česká televize Český rozhlas Miloš Zeman Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy