Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyznamenání na Hradě má letos dostat Nohavica či Sáblíková

Jaromír Nohavica
Jaromír Nohavica
Foto: Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Praha - Vrcholem oslav 28. října bude jako každoročně pieta u památníku na Vítkově a předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Mezi nominovanými jsou například rychlobruslařka Martina Sáblíková, písničkář Jaromír Nohavica nebo vídeňský starosta Michael Häupl.

Na Vítkov se vydají nejvyšší zástupci státu včetně prezidenta Miloše Zemana. Pieta se bude konat bez proslovů, oproti předešlým letům se podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce změní choreografie. V minulosti věnce kladli politici a zástupci různých organizací postupně, letos budou zařazeni do tří zástupů. Celý ceremoniál se tak urychlí, což nepochybně uvítá Zeman, který má potíže s chůzí a dlouhým stáním.

Odpoledne budou na Hradě jmenováni noví generálové. Vláda do vyšších generálských hodností navrhla současného ředitele Útvaru rychlého nasazení Libora Lochmana a ředitele moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka. Povýšení by se mohlo dočkat také šest vojáků včetně zástupce náčelníka Generálního štábu armády Aleše Opaty a šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna.

V minulých letech se také na Hradčanském náměstí konala přísaha vojáků. Ta byla letos přesunuta do Brna a do Vyškova, kde se uskuteční o den dříve.

Na Hrad pravděpodobně opět nepřijdou rektoři vysokých škol, protože pozvání na oslavy, stejně jako v minulosti, nedostal od Zemana rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Že mu pozvánka nepřišla, potvrdil Bek Lidovým novinám. Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima již dříve ČTK řekl, že on sám bude v zahraničí a ostatní rektoři o své účasti rozhodnou podle toho, zda budou všichni pozváni.

Zeman již dříve uvedl, že státní vyznamenání udělí Nohavicovi a Sáblíkové. Podle Zahraniční kanceláře města Vídně v Praze by měl Řád bílého lva dostat Häupl, a to za zlepšování a upevňování česko-rakouských vztahů. Vláda Zemanovi navrhla vyznamenání hasiče Jana Odermatta, který podlehl zraněním z požáru lakovny ve Zvoli u Prahy. Mladá fronta Dnes uvedla, že mezi vyznamenanými bude i bývalý německý kancléř Gerhard Schröder a automobilový závodník Karel Loprais.

Témata:  28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Miloš Zeman státní vyznamenání Jaromír Nohavica Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy