Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsme žádný národ hlupáků s koblihami místo mozků vzkazuje Čechům Horáček

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Výsledky voleb vyvolaly mezi částí veřejnosti i známými osobnostmi obavy o osud země a o budoucnost demokracie. Podle prezidentského kandidáta Michala Horáčka je ale třeba se dívat na to, že Andrej Babiš bude mít řadu šancí a možností, jak provést některé strukturální změny. Zároveň ale dodává, že bude třeba, aby země měla prezidenta, který mu nepůjde na ruku.

„K čemu ta panika? A hlavně: to sebemrskačství? Jsme hrdá země silných, protože pracovitých a nápaditých lidí. Žádný národ hlupáků s koblihami místo mozků. Jen jsme zvážili činnost stran zastoupených v předchozích sněmovnách a shledali je lehkými. Je to jejich slabost, co jednak přivedlo na scénu strany nové, jednak zrodilo současnou sílu jednoho politika,“ popisuje Horáček na svém facebookovém profilu. Vyjádřil se také k vítězství hnutí ANO a Andreje Babiše. „Ta síla je tak veliká, až je hrozivá. K moci finanční a mediální se přidává moc zákonodárná a exekutivní. Jenže stejně jako hrozba to může být i příležitost,“ zůstává optimistou prezidentský kandidát. „Od Listopadu tu nikdo neměl takovou šanci uskutečnit nezbytné strukturální změny – postarat se třeba o důchodovou reformu. Nebo o novou hospodářskou strategii, která opustí investiční pobídky nadnárodním společnostem a povzbudí domácí podnikání vytvářející přidanou hodnotu. Anebo o radikální reformu našeho zastaralého školství. Přeji si, a přejme si to společně, aby vítěz voleb svou šanci využil,“ říká Horáček. Odmítá také slova o tom, že se hroutí česká demokracie. „Nezhroutilo se nic, a už vůbec ne demokratický systém. Pořád obsahuje systém vah a protivah. Víc než kdy jindy však bude nutné protiváhu uplatňovat. Role prezidenta jako strážce toho, že vítěz voleb svou moc nezneužije, bude důležitější než kdykoli dřív,“ poukazuje zároveň. I proto si podle něj Česko nemůže dovolit prezidenta, který půjde vítězi ve všem na ruku. „Ani prezidenta, který důstojně, ale opatrnicky mlží. Teď musí přijít bojovník. Poznám falešné hráče a umím jejich hry překazit. A přesně to – dáte-li mi svou důvěru - budu dělat. Energicky. A jako ten, kdo celý život dovádí věci do konce, vytrvale. Spolu vyhrajeme,“ vzkazuje Čechům Horáček.

Témata:  Michal Horáček Andrej Babiš volby 2017

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy