Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický uděloval Kříž obrany státu ministra obrany ČR

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo obrany dnes udělovalo nejvyšší vyznamenání. Dostali je odbojáři, exilový zpravodajský důstojník nebo závodník na terénních motocyklech. Kříž obrany státu ministra obrany ČR in memoriam Stropnický udělil dvěma vojákům.

Kříž obrany státu ministra obrany ČR se uděluje jen mimořádně například za hrdinství v boji, za nasazení vlastního života nebo záchranu lidského života. Ministr jím vyznamenal podporučíka Karla Nesnídala. Za druhé světové války se zapojil do odboje a pomáhal získávat například strategické vojenské informace pro výsadek Silver A. V létě 1942 byl nasazen do Štrasburku, kde byl záhy zatčen gestapem. Odsouzen byl k trestu smrti a v září 1943 byl v berlínské věznici Plötzensee popraven.

Stejné vyznamenání in memoriam obdržel plukovník František Fryč, který jako zpravodajec odletěl 14. března 1939 do Londýna s týmem Františka Moravce. V Londýně se podílel na výběru československých parašutistů a spolurozhodoval o jejich úkolech. Po nástupu komunistů k moci byl vězněn.

Vyznamenání Zlatá lípa ministra obrany ČR dostala Božena Kopcová, členka partyzánské skupiny Lenka Jih, která spolupracovala s parašutisty skupiny Spelter. Společně s manželem ukrývali podle ministerstva obrany v hájence od podzimu 1944 do května 1945 parašutisty. Z jejich domu také vysílala ilegální vysílačka a byl používán jako skladiště zbraní.

Zlatou lípou in memoriam byl oceněn Antonín Burdych, v jehož domě byla v době heydrichiády ukryta tajná vysílačka a radiotelegrafista výsadku Silver A Jiří Potůček. Poté, co byl Potůčkův úkryt 30. června 1942 vyzrazen a do domu vpadlo gestapo, pokoušel se parašutistu varovat. Při pokusu gestapa o Potůčkovo dopadení byl Burdych těžce zraněn a na následky zranění zemřel. Záhy byli popraveni i jeho rodiče a manželka.

Témata:  Martin Stropnický Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy