reklama

Okamura navzdory odporu ze strany většiny politiků a novinářské obce trvá na svém. „Prosazuji zrušení koncesionářských poplatků České televize a Českého rozhlasu, zavedení kontroly hospodaření obou organizací Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), což dnes není, a změnu statusu na státní příspěvkovou organizaci, jejíž ředitelé by byli volení občany v přímé volbě, abychom ukončili současné politické ovlivňování řízení a pořadů,“ připomněl svůj návrh Okamura.

Okomentoval také vlnu negativních reakcí, které jeho návrh vyvolal. „A na základě těchto našich návrhů se samozřejmě hned hystericky ozvala "pražská kavárna" a začali mne kritizovat, špinit v médiích a překrucovat naše návrhy. Říkají, že naše návrhy nejsou demokratické, když navrhujeme, aby ředitele volili přímo občané. To je opravdu směšný argument. Zvláště v současné situaci, kdy ředitele volí politiky zvolená Rada,“ připomněl.

Chápe prý také, proč se strhl takový povyk. „Díky našemu návrhu by totiž skončilo neprůhledné hospodaření s finančními prostředky a začala by demokracie bez vlivu zákulisních hráčů a politiků. Proto takový odpor,“ tvrdí šéf hnutí SPD.

Okamurovy návrhy odsoudili politici napříč politickým spektrem, ale také třeba Syndikát novinářů České republiky, podle kterého by se média veřejné služby zestátněním přímo podřídila politické moci. „K poslání Českého rozhlasu a České televize naopak patří politickou moc kontrolovat," oznámil na svém webu.

Po šéfovi Českého rozhlasu René Zavoralovi, který odmítl, že by financování rozhlasu bylo netransparentní a který řekl, že Okamura tímto návrhem ohrožuje principy demokracie, se ozval i generální ředitel České televize Petr Dvořák. Ten se připojil k prohlášení ČRo a vyzval představitele politických stran a hnutí, aby „bránili principy demokracie a nezávislosti médií.

„Média veřejné služby jsou silná, nezávislá a v žádném případě neslouží politickým nebo ekonomickým cílům. Zřejmě proto jsou často terčem podobných útoků, proti nimž je třeba stále znovu se důrazně vymezovat. Vysokou důvěru, kterou u diváků a posluchačů mají, nemůže nikdy získat žádné státní médium,“ uvedl v prohlášení Dvořák.

Proti návrhu na zestátnění se ohradil i kandidát na prezidenta a někdejší předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. „Veřejnoprávní média je nutno chránit před politickým vlivem, zestátnění je cesta do záhuby. Bez svobodných médií nemůže demokracie přežít," napsal na twitteru.

„Právě teď musíme věnovat zvýšený zájem pilířům demokracie. Systému vah a protivah, které eliminují možné zneužívání moci. Jedním z těch pilířů jsou nezávislá média. Proto rezolutně odmítám například úmysl pana Okamury zestátnit Česká televize a Český rozhlas a podřídit je zájmům politiků,“ napsal na sociálních sítích Michal Horáček.

Další prezidentský kandidát, lékař a aktivista Marek Hilšer Okamurova slova okomentoval fotkou. 

K úvahám o zrušení koncesionářských poplatků se na tiskové konferenci vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Uvedl, že Miloš Zeman se netají skeptickým názorem na koncesionářské poplatky. „Při nedávné návštěvě Plzeňského kraje pan prezident hovořil o roli České televize a domnívá se, že by právě zrušení koncesionářských poplatků České televizi výrazně prospělo," připomněl mluvčí.