Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci osvobození v kauze Promopro žádají po státu milionové odškodné

Ministerstvo spravedlnosti
Ministerstvo spravedlnosti
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Tři bývalí úředníci ze sekce pro české předsednictví EU, kteří byli osvobozeni v kauze Promopro, chtějí odškodnění. Žaloby byly podány na Obvodní soud pro Prahu 2. Stát bude zastupovat ministerstvo spravedlnosti.

Odvolací soud potvrdil jejich nevinu letos v lednu. Pro devět obžalovaných podnikatelů soud stanovil tresty vězení. Firma Promopro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví EU, zakázku získala v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení.

Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík. Městský soud v Praze je už předloni označil za "obětní beránky", kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv.

Mlíčko chce po státu 4,7 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy, Hendrichová ve dvou žalobách 450.000 korun a 950.000 korun jako náhradu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem. Uvedl to server iRozhlas.cz.

Podnikatelé dostali v kauze Promopro tresty od 3,5 do devíti let vězení. Nejvyšší devítileté tresty pražský vrchní soud potvrdil pro jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů korun. Stíhání se vyhnulo bývalému místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi (ODS), v případu měl postavení svědka a u soudu se úředníků zastal.

Témata:  kauza: Promopro odškodnění Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy