Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víkendové hlasování bylo jen začátek. Příštích deset let nás čekají desatery volby

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny, které proběhly o víkendu, byly jen začátek. V průběhu deseti čekají občany každý rok nejméně jednu další volby, a poprvé si odpočinou až v roce 2027.

V loňském roce volili Češi do krajských zastupitelstev a do Senátu. Letos jme byli svědky poměrně stresujících sněmovních voleb. Kdo by si ale myslel, že má na dlouhou dobu vystaráno, je na omylu. Další volby se blíží, a zdaleka nebudou poslední.

Pokud se nic nezmění, Češi si střihnou desetiletý volební maraton. Každý rok nás tak čekají minimálně jedny volby, a kdo rád studuje volební programy stran, má o zábavu vystaráno.

Hned příští rok nás totiž potkají troje volby. V lednu ty prezidentské, které budou soudě dle dosavadních průzkumů velmi vyrovnané. Zajímaví bude především sledovat, jestli Miloš Zeman obhájí svou pozici, nebo jako první polistopadový prezident skončí po prvním funkčním období.

Následně se ale dočkáme ještě senátních voleb a také obecních. Zde se bude pro změnu hrát o to, jestli získá prim opět hnutí ANO a Andrej Babiš, nebo jestli se během několika měsíců od právě proběhlých voleb politická nálada v Česku změní.

V roce 2019 nás čekají volby do Evropského parlamentu. Ty se obecně netěší příliš velké účasti, vzhledem k odmítavému postoji části Čechů vůči Evropské unii ale lze očekávat, že se bude zápolit především o to, zda vyhrají proevropské strany, nebo ty euroskeptické.

Rok 2020 nebude výjimkou, co se senátních voleb týče. K nim se ale přidají i krajské. Předvídat tak dlouho dopředu co by mohlo být jejich náplní už prakticky nelze, přesto je minimálně z jednoho důvodu bude velmi zajímavé sledovat.

Hned rok poté totiž proběhnou další volby do Poslanecké sněmovny. A jak dopadnou ukáží především čtyři roky následující vlády. Může se ale stát, že vzhledem k roztříštěnosti nevydrží a potkají nás dříve volby předčasné. V tom případě by se tento rok bez voleb obešel. Žádné jiné totiž nebudou.

Rok 2022 se opět ponese ve znamení senátních voleb, k nim ale přibydou i ty obecní. Následující rok se opět dočkáme vybírání prezidenta, a ačkoliv opravdu nelze ani spekulovat, kdo by v nich mohl vyhrát nebo jen kandidovat, lze se domnívat, že ať už Miloš Zeman příští rok uspěje nebo ne, v roce 2023 se o post hlavy státu nebude chtít, nebo nebude moci pokoušet.

Rok 2024 bude opět nabitý. Čekají nás krajské volby, následně senátní a také evropské. Pokud by se držel dosavadní trend v počtu voličů, nejvíce lidí by asi přilákaly právě ty krajské.

V roce 2025 se opět uspořádají volby do Poslanecké sněmovny. Budou však jediné, další dvoje volby se odehrají až o rok později. Rok 2026 se ponese ve znamení voleb do Senátu a městských zastupitelstev. 

Rok 2027 je tedy zatím nejbližším rokem, kdy si voliči oddechnou a nebudou muset k urnám. Jestli se tak stane je ale otázkou, na kterou nebudeme znát odpověď dříve, než ten daný rok. Ve hře je totiž spousta faktorů, které to mohou změnit. Počínaje předčasnými volbami kdykoliv v průběhu deseti let, až po (vzhledem k absenci funkce viceprezidenta) odstoupení či úmrtí hlavy státu.

Témata:  volby Senát Parlamentu České republiky Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.