reklama

"Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla," řekl Pavlík.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že k vyznamenání Špinarové vyzývali Zemana občané. "Její syn to však odmítl, a na seznamu oceněných proto nebyla," řekl mluvčí.

Zeman nominaci Špinarové na státní vyznamenání in memoriam odtajnil během třídenní návštěvy v Moravskoslezském kraji. Pavlík se rozhodl po konzultaci s rodinou, kanceláři prezidenta to sdělil telefonicky, a tím to pro něj podle jeho slov skončilo. "Záležitost považujeme za mimořádně nešťastnou a mimořádně smutnou, ovšem nezaviněnou ze strany Pražského hradu," uvedl Ovčáček.

V roce 2013 odmítl přijmout vyznamenání od Zemana hudebník Vladimír Mišík. Důvodem bylo to, že nesouhlasil s některými jeho rozhodnutími. O rok později vrátil režisér Jan Němec medaili Za zásluhy II. stupně, kterou převzal už v roce 2002 od Václava Havla. Protestoval tak proti některým oceněným, které vybral Zeman, mimo jiné proti udělení medaile Za zásluhy I. stupně Zemanovi blízkým režisérům Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi. Loni nominaci na státní vyznamenání odmítl bývalý premiér, předseda Senátu a někdejší disident Petr Pithart. Možnosti získat vyznamenání se vzdal také astrofyzik Jiří Grygar.